Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nyamko Sabuni: Skattefrågan kommer att bli stor

Publicerad: 30 januari 2014, 13:40

Efter fyra år som riksdagsledamot och sju år som minister slutade Nyamko Sabuni med politiken för att återvända till näringslivet. I dag arbetar hon som hållbarhetschef på teknikkonsulten ÅF. Miljöaktuellt träffade henne för ett samtal om hennes syn på näringslivets hållbarhetsarbete.


Ämnen i artikeln:

Global CompactMiljöaktuellt

Hur ser dina dagar ut och vad är din största utmaning som csr-chef?
– Den enskilt största utmaningen finns när vi ska göra affärer i odemokratiska länder och områden. Vi försöker givetvis minimera alla risker, men det är alltid svårt att veta om man jobbar med helt rätt saker, på helt rätt sätt, med helt rätt kunder. ÅF jobbar med att hitta tekniskt hållbara lösningar inom till exempel energieffektivisering, inköp och system. En stor del av mitt arbete går ut på intern utbildning och att se till att våra hållbarhetsambitioner respekteras. Vi är beredda att lämna en kund – vilket vi också gjort – om det visar sig att de kränker Global compact.

Vilka ansvarsfrågor tror du kommer att dominera i framtiden?
– Vi ser att allt fler företag har hygienfaktorerna på plats, men media och stärkta konsumentkrav kommer att tvinga företag till transparens och förmodligen tvinga bort dem från smutsiga områden på grund av alla risker. Supply chain är fortsatt stort. Ingen vill vara den svagaste länken. Om alla tänker skapas verklig transparens och utveckling.
– Vidare tror jag att skattefrågan kommer bli stor – och den är svår. Det är djupt omoraliskt med skatteflykt och -planering, men det är svårt att avgöra vad som är vad när bolagen är multinationella från början.

Läs hela intervjun i Miljöaktuellt 2/2013, ute 19 februari.

På Sustainability day Göteborg den 19 februari är Nyamko Sabuni en av talarna och hennes framträdande har rubriken ”Konsten att göra hållbara affärer på svåra marknader”. Läs mer här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.