måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nyamko Sabuni vill hellre se teknikoptimism än klimatångest

Publicerad: 3 juli 2019, 17:42

Klimatångest är bara bra om det leder till konkreta klimatåtgärder. Det sa Nyamko Sabuni (L) när hon på onsdagkvällen höll sitt första Almedalstal.

Ämnen i artikeln:

Klimatångest

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Löften om konkret politik genomsyrade det första Almedalstalet för den nytillträdde partiledaren för Liberalerna, Nyamko Sabuni.
– Ett mål med mitt partiledarskap är att medverka till så mycket konkret handling att framtidsångest kan bytas till framtidstro, sa hon i inledningen av talet.

Liberalernas nya partiledare passade i talet också på att berätta om sin tid som hållbarhetschef.
– När jag lämnade politiken 2013 hade jag ingen aning om vad jag skulle syssla med. Hållbarhet hade utvecklats till en viktig fråga för näringslivet och samhället i stort. Med min politiska bakgrund kändes det naturligt att ta mig an en roll i ett företag med ansvar för dessa frågor. Det blev ÅF, teknikkonsulter med i dag 16 000 ingenjörer, där jag intog posten som hållbarhetschef och satt i koncernledningen.”

Nyamko Sabuni erkänner vidare att tiden bland ingenjörerna på ÅF gjorde henne till något av en teknikoptimist.
– Det är sant att det var ingenjörer som uppfann förbränningsmotorn och mycket annat miljöskadligt. Den tidens samhälle efterfrågade sådant. I dag efterfrågas grön teknik. Och tro mig, ingenjörerna kan leverera det också.

Liberalerna framöver behöver enligt Nyamko Sabuni framöver att fokusera på en pragmatisk klimatpolitik. Den politiken ska bland annat ligga i framkant när det gäller klimatsmarta transporter, cirkulär ekonomi och hållbara städer.
– Vi ska vara den politiska kraften som står för en tillväxtorienterad klimatpolitik utan särintresse. Det är så vi ser till att framtiden kommer till oss snabbare.

Ett exempel på den konkreta politik Nyamko Sabuni vill att Liberalerna ska representera anser hon vara den elektrifieringskommission som partiet presenterade på onsdagsmorgonen i Almedalen. Syftet med kommissionen är att skapa elvägar för tunga fordon.

I sitt tal påminde Nyamko Sabuni om att lastbilstrafiken i Sverige ensamt står för cirka 10 procent av landets koldioxidutsläpp. Hon sa också att den svenska fordonsindustrin bekräftat för henne att det skulle vara lönsamt att bygga elvägar i Sverige. Logiken är enligt Nyamko Sabuni att elvägar betalar sig själva eftersom el är så mycket billigare än fossila bränslen. Samtidigt konstaterar hon att staten behöver spela en roll när det handlar om att få stora systemlösningar på plats.
– Jag vill därför att en elektrifiefieringskommission tillsätts. Den ska ha stöd på högsta politiska nivå. Den ska fungera som samordnare mellan olika aktörer och den ska ta fram en konkret tidplan och handlingsplan för att elektrifiera de största och mest trafikintensiva svenska motorvägarna.

Vid sidan av klimat- och hållbarhetsfrågorna höll sig Nyamko Sabuni i sitt Almedalstal mycket till integration och fri företagsamhet. Hon påminnde bland annat Socialdemokraterna om att regeringen gått med på språkkrav för svenskt medborgarskap i Januariöverenskommelsen. Hon tog också upp hedersförtryck och berättade om Liberalernas förslag om en nationell strategi mot våld mot barn. En strategi liknande den som alliansregeringen lanserade för att hindra våld mot kvinnor.
– Sverige är ett tolerant land. Men föräldrar som tror att de kan fortsätta med hederskultor också här ska få klart för sig: Övergrepp mot barn tillåter vi aldrig.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev