Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nyfödda neuroner går vilse i hjärnan

Publicerad: 18 november 2008, 12:25

Neuroner som saknar ett visst protein förlorar orienteringen och ansluter sig till fel del av hjärnan.


Ett forskarlag vid Salk Institute for Biological Studies i USA har visat att om man inaktiverar genen som producerar cdk5-proteinet så kan nybildade neurala stamceller inte hitta sin rätta plats i hjärnan. Eftersom man redan visste att cdk5 bland annat ansvarar för att neuronernas dendriter (antenner) söker sig till rätt synapser var det inte så förvånande, men en annan sak överraskade forskarna.

Forskarna förväntade sig att de felaktiga neuronerna skulle dö eller åtminstone inte lyckas göra några kopplingar alls, men istället skapade de anslutningar till fel synapser. Dendriterna verkade skickas ut i en slummässig riktning och anslöt till den synaps de hittade först. Resultatet av det kan bli att hjärnans funktion störs.

Det är viktigt att veta när forskarna i framtiden vill försöka bota olika hjärnsjukdomar genom att plantera in ny vävnad. De här försöken visar att om inte vävnaden hamnar exakt rätt i hjärnan finns risken att man gör med skada än nytta och därför är precision i de här ingreppen viktigare än man trodde tidigare.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev