Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nyhackat: Joint Strike Fighter

Publicerad: 21 april 2009, 05:13

USA:s dyraste vapenprojekt någonsin har hackats. Information om elektronik och design har kopierats, enligt Wall Street Journal. Skadeglädje, någon?

Ämnen i artikeln:

Gripen

Joint Strike Fighter-projektet kostar USA 300 miljarder dollar. Nu har projektet hackats av nätspioner, enligt Wall Street Journal som hänvisar till källor inom försvaret. Även flygvapnets trafiksystem ska ha utsatts för intrång under de senaste månaderna, skriver tidningen.

Vid intrången i Joint Strike Fighter-projektet ska förövarna ha lyckats kopiera flera terabyte data som har med planets elektronik och design att göra. Men på grund av att informationen krypterats i samband med stölden har de exakta datamängderna inte kunnat fastslås. En tänkbar konsekvens av stölden är att det blir lättare att försvara sig mot planet, även kallat F-35 Lightning II och i Sverige mest känt som det plan det norska försvaret valde istället för Saabs Gripen-plan.

Informationen ska ha stulits genom intrång hos två eller tre av de underleverantörer som anlitats för att konstruera planet. Lockheed Martin är huvudleverantör, Northrop Grumman och BAE systems PLC är några av de övriga underleverantörerna men ingen har velat kommentera händelsen, skriver Wall Street Journal. Den mest känsliga informationen kring Joint Strike Fighter ska inte ha stulits tack vare att de datorer som härbärgerar informationen inte är anslutna till internet.

Varifrån intrånget har utförts har inte kunnat fastslås. Misstankarna riktas mot Kina enligt amerikanska före detta myndighetspersoner som Wall Street Journal talat med. Men samma personer understryker också att det är svårt att avgöra ursprungslandet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev