Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nyhetsbyråer som inte gillade nyheter

Publicerad: 20 juni 2007, 08:00

Det var under det gyllene 80-talet. Datorföreningen Stacken på KTH hade en enorm datorpark i en enorm datorhall i en källare.


Vi spenderade det mesta av våra liv med att köra det första e-konferensprogrammet KOM. Det gick att köra på modem hemifrån också, så vi hade någon sorts väldigt tidig prototyp till en nyhetsgrupp och vårt eget lilla begränsade ”internet”.

Det var tämligen högstsående filosofi som stundtals diskuterades, som Wotans andliga förfall, mm, av folk som satt med ena handen inuti en minidator och den andra på oscilloskopet.

Elektroniska nyheter?

Då fick undertecknad en idé. Ute på de tidningar man besökt stod det alltid nyhetsteleprintrar och knackade fram nyhetstelegram från TT och Reuters. Som intresserad radioamatör hade jag tidigare ägnat mig åt att ta emot nyhetsstationer på kortvågen på min egen teleprinter hemma, en dånande, mullrande Creed 7B som hostade fram bokstäver i en aldrig sinande ström i 50 bps.

Varför skulle inte Stacken kunna skaffa sig en nyhetsledning från exempelvis TT och mata in nyheterna direkt som inlägg i KOM? Dels skulle vi kunna få precis de typer av nyheter vi önskade, dels skulle vi kunna lägga in olika typer av nyheter i olika möten i KOM och få dem sorterade ämnesvis.

Ytterligare en vinst var att vi skulle kunna sluta med papperstidningar och slippa ägna massor av tid åt att bläddra förbi reklam.

Jag ringde upp TTs VD och frågade om vi kunde få köpa en ledning. Men det visade sig att jag hade varit allt för radikal, ja nästan löjligt nytänkande, för chefen svarade:
– Bara läsa nyheter elektroniskt, och inte på papper??? Nja, vet du, det kommer aldrig att slå. Det tror vi inte på.

Så det blev ingen nyhetsmatning in i vårt elektroniska system. Det fanns inga tekniska hinder. Jag var helt enkelt för tidigt ute.

20-25 år senare, vad ägnar sig hela världen åt?

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.