fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nyköping: Dumpade gifttunnor kan få ligga kvar

Publicerad: 6 maj 2010, 07:32

Det var åtta år sedan gifttunnorna i Sjösa gruva och den kringliggande åkermarken hittades. Tunnorna ligger fortfarande kvar, och nu växer kritiken mot kommunen.

Ämnen i artikeln:

MiljöbrottGifterMiljögifterKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Södermanlands Nyheter som rapporterar om miljöskandalen som ingen tycks vilja ta i. Tunnorna dumpades på 1960- och 1970-talen och upptäcktes år 2002. Dessutom har gifttunnor från samma källa används som fyllningsmaterial för att lägga igen vattengravar och maximera åkerareal i området. Enligt tidningen vill politikerna inte ta tag i problemet och beslut om marksanering dröjer.

Bara den rättsprocess som ska avgöra vem som ska betala förundersökningen – kommunen eller markägaren – har pågått i sju år. Nu står det slutligen klart att det är markägaren Johan Löwen som ska betala för undersökningen. Men något beslut om sanering har ändå inte fattatts av kommunen, som säger att det kan finnas andra förgiftade områden som de måste prioritera.

Det
hela är en miljöskandal, anser tidningen och reporten Lasse Ringdahl som en gång i tiden upptäckte tunnorna.
– Vi hittade tunnorna 2002. Sedan dess har det pågått en segdragen process mellan kommunen och markägaren. Det allvarliga här är att skiten fortfarande ligger kvar. Oavsett vem som i slutändan ska betala så måste ju kommunen ta bort tunnorna och sanera marken, säger han.

Miljöpartisten Lena Nyambi är ordförande i Nyköpings miljönämnd och hon känner inte igen sig i mediekritiken.
– Det är klart att tunnorna ska upp. Men vi är inne i en ärendehandläggningsprocess som tar tid, säger hon då Miljöaktuellt ringer upp.

Men det är ju över åtta år sedan tunnorna hittades. Är det inte bara att sanera marken, och sedan bestämma vem som ska betala?

– Det kan man förstås tycka. Men vi har lagar och regler som vi måste ta hänsyn till. Men det här står högt upp på agendan för oss.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev