tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nys att ekologisk odling utarmar jorden”

Publicerad: 30 juni 2009, 17:22

Johan Cejie, regelutvecklingschef, på Krav går till motattack på fyra SLU-professorers totala sågning av ekoodling.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Lantbruksuniversitet

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Reaktionen från Krav lätt inte vänta på sig när Miljöaktuellt går publicerade artikeln hur fyra SLU-professorer rejält sågade ekologisk produktion.

Johan Cejie
, regelutvecklingschef, på Krav möter nu de argument som professorerna möte.

Professorernas påstående: ”Ekologisk produktion utarmar markens näringsförråd. Kvävebrist uppstår.”

– Det är nys att markens näringsförråd utarmas. Det har med gårdens planerade växtföljd att göra. Ett välskött ekologiskt jordbruk är lika bra som ett konventionellt, säger Johan Cejie.

Professorernas påstående: ”Ekologisk produktion där enbart organiska gödselmedel används, ger lika stort eller större näringsläckage som konvetionellt jordbruk.”

– Det finns fler än enstaka SLU-forskare som menar att det är mindre eller lika stort näringsläckage för ekologiskt jordbruk som för konventionellt jordbruk, säger Johan som också tillägger att ett ekologiskt jordbruk fungerar som en kolsänka och har kapacitet att bindra 100 ton kol per hektar.

Professorerna: ”Konventionellt jordbruk ger högre skörd och bunder mer koldioxid i grödan jämfört med ekologisk odling.”

– Det är sant utifrån en viss avgränsning och det är sant inom en viss geografisk del av världen, exempelvis i Sverige. Men om man tittar på tropiska klimat är ofta så att ekologiskt produktion ger högre avkastning än konventionell, säger Johan.

– Det som är riktigt upprörand
e, genant och pinsamt, är att SLU står som avsändare för att det som professorerna säger skulle vara sant eller ‘fakta’. Universitet har gravt missuppfattat sin roll, säger Cejie som även efterfrågar en mer nyanserad debatt och diskussion kring frågorna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev