Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt analysverktyg kartlägger ekosystemtjänster inom stålindustrin

Publicerad: 10 Oktober 2017, 09:37

Stålindustrin ger ut en ny handbok om ekosystemtjänster. Boken ska fungera som en guide för hur tjänsterna kan integreras i branschens miljö- och hållbarhetsarbete.


Handboken innehåller ett analysverktyg för att kartlägga ekosystemtjänster inom branschen. Flera stålföretag har dessutom bidragit med exempel på hur man arbetar med ekosystemtjänster.
– Att synliggöra vilka ekosystemtjänster som stålindustrin är beroende av och påverkar är viktigt. Det handlar ju om hur industri och natur ska kunna samexistera på ett bra sätt och det är inte alltid en lätt fråga, säger Sophie Carler, miljörådgivare på stålindustrins branschförening Jernkontoret för Aktuell Hållbarhet.

Hon berättar att många av Jernkontorets medlemsföretagen efterfrågat en svensk handbok som behandlar ekosystemtjänster på ett sätt som de kan känna igen sig i.
– Eftersom vi har jobbat med att lyfta de här frågorna under de senaste tio åren kände vi att en handbok var något som vi ville vara med och ta fram. Det sammanföll också med ett Vinnova-finansierat projekt som utfördes förra året och en del av det blev då att ta fram den här handboken, samt att utforma en utbildning som vi nästan är klara med.

Vad hoppas ni kunna uppnå med handboken?
– Vi hoppas kunna bryta barriärer och skapa en bredare samverkan runt ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster är ju som ett språk som gör att verksamhetsutövarna får lättare att prata med myndigheter och andra intressenter som berörs av samma miljöfrågor. Här är det viktigt att sprida kunskap och se till så att alla talar samma språk. En utmaning är att nå ut till alla företag och få dem att intressera sig för de här frågorna, inte bara inom stålbranschen utan även inom andra industribranscher.

Boken ”Handbok- Integrera ett ekosystemperspektiv i stålbranschen” är framtagen av Jernkontoret, Enetjärn Natur, Outokumpu Stainless i Avesta, Triple Steelix, Albaeco och IVL Svenska Miljöinstitutet. Projektet är finansierat av Vinnova.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.