Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt bakslag för naturvården

Publicerad: 23 april 2015, 12:18

Alliansen och Sverigedemokraterna uppmanar regeringen att se över naturlagstiftningen.


De borgerliga partierna fortsätter att luckra upp den svenska naturlagstiftningen – med hjälp av Sverigedemokraterna. Det står klart sedan Miljö- och jordbruksutskottet lämnat sitt betänkande om naturvård (2014/15:MJU12).

Oppositionen håller på att slå rekord i att producera så kallade tillkännagivanden till regeringen. Totalt 74 stycken har lagts fram till början av april och arbetsmetoden tillämpas flitigt för att få inflytande utan att rucka på decemberöverenskommelsen.

En av miljö- och jordbruksutskottets hållpunkter är att anpassa EU:s art – och habitatdirektiv efter svenska förhållanden och se till att klassificeringen av hotade djur och växter kan avgöras i Sverige.

Bakgrunden till detta är bland annat en motion från Runar Filper (SD) som vill att regeringen arbetar för att återta beslutsmakten över viltförvaltningen och från Sten Bergheden (M) som vill att beslut om jakt så långt det är möjligt fattas i Sverige.

S, MP och V reserverar sig mot utskottets beslut.

En annan av utskottets hållpunkter är att kunna upphäva strandskyddat. Möjligheten att bygga och bo och bedriva näringsverksamhet på stränderna måste bli enklare – och även om lagstiftningen alltmer gått i denna riktning måste ytterligare steg tas, skriver ledamöterna.

Däremot säger majoriteten nej till en centerpartistisk motion att skrota det generella strandskyddet helt och hållet.

Betänkandet innehåller ytterligare tre så kallade tillkännagivanden. Regeringen ska i princip inrätta sig efter vad majoriteten i utskottet bestämt, men tillkännagivanden har en svag konstitutionell ställning och det är inte säkert att alla förslag kommer att genomföras.

Regeringen har ett eget mandat att styra riket och det är oklart om utskottens uppmaningar ska tolkas som absoluta krav eller inte. Om partierna inte är överens kan det i slutändan leda till en misstroendeförklaring i riksdagen.

Debatt och riksdagsbeslut i frågan kommer den 29 april.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News