Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt centrum för biodiversitet öppnar i Göteborg

Publicerad: 30 december 2016, 08:24

Den 1 januari öppnar ett nytt centrum för biodiversitet i Göteborg. Syftet är bland annat att öka allmänhetens kunskap om artrikedom och varför biologisk mångfald är viktigt.


Antalet växt- och djurarter har minskat kraftigt de senaste 50 åren. Samtidigt har många svenskar dålig kunskap om vikten av biologisk mångfald. För att öka kunskapen grundas nu ett nytt centrum för biologisk mångfald i Göteborg. Centret som invigs den 1 januari får namnet Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier och är ett samarbete mellan 13 olika institutioner, bland andra Göteborgs Universitet, Göteborgs botaniska trädgård, Nordens Ark, Universeum och Chalmers. Enligt centrets föreståndare Alexandre Antonelli, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, är det viktigt att centrets verksamhet baseras på samarbete eftersom biodiversitet är ett tvärvetenskapligt ämne.

Centres syfte är att utöka och vidareutveckla forskningen om biologisk mångfald, länka samman forskare, beslutsfattare och allmänhet och lyfta den biologiska mångfalden på den politiska agendan. Verksamheten ska bygga på fyra pelare: upptäcka, lära sig, forska och skydda. Detta innebär bland annat att man kommer att inventera insamlingar, modernisera laboratoriemiljö för sekvensering av olika arter och svara på remisser som rör biologisk mångfald. Centrets medlemmar ska också delta i publika event, informera i skolor och väcka opinion.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.