Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt centrum ska rädda svenskt försprång på energisnåla hus

Publicerad: 7 Februari 2006, 07:42

Sverige ligger långt framme när det gäller utveckling av extremt energisnåla passivhus, men trots det har bara ett fåtal sådana hus byggs i landet. I Tyskland och Österrike har däremot nästan 10 000 passivhus utan värmesystem redan blivit klara. För att Sverige inte ska halka efter ännu mer satsar Västra Götalandsregionen nu på ett nytt centrum för passivhus.


Det mest kända svenska exemplet på passivhus är Lindåshusen i Göteborg, men det pågår flera andra projekt i västra Götaland för att utveckla hus med mycket låg energianvändning.

För att påskynda utvecklingen i Sverige ska regionen och Energimyndigheten finansiera ett passivhuscentrum som ska ledas av IVL Svenska Miljöinstitutet. Centrumet ska vara pådrivande för att utveckla marknaden för lågenergi- och passivhus och utgöra en resurs för både beställare och byggare.

– Marknaden för passivhus är ännu i sin linda i Sverige, säger Jessica Algehed på miljösekretariatet. Det finns bostadsbolag som efterfrågar energieffektiva fastigheter. Och för byggbolagen finns det egentligen inte några tekniska hinder för att bygga passivhus. Vi vill gärna se en snabbare utveckling inom bostadsbranschen.

Arkitekt Hans Eek medverkar som expert liksom Avdelningen för Energi och Byggnadsdesign på Lunds Tekniska Högskola samt SP Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Borås.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.