måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt EPD-avtal ska ge lättare klimatdokumentation

Publicerad: 17 augusti 2022, 09:59

Miljövarudeklarationer, så kallade EPD (Environmental Product Declaration) har ökat snabbt, särskilt inom byggbranschen. Foto: gilaxia

Ett nytt EDP-avtal har tecknats mellan Sverige, Danmark och Norge som ska möjliggöra användning av miljödata över gränserna. Länderna hoppas att fler vill ansluta sig till avtalet.

Ämnen i artikeln:

LivscykelanalyserGlobala hållbarhetsmålenHållbarhetsverktygByggbranschen

TQ


Ett nytt avtal har tecknats mellan de ansvariga för EPD-programmen i Sverige, Danmark och Norge. Avtalet ska möjliggöra användningen av miljödata över gränserna. Förhoppningen är att kunna lösa problematiken med att miljövarudeklarationerna varit svåra, tidskrävande och kostsamma att genomföra.

Efterfrågan på miljövarudeklarationer, så kallade EPD (Environmental Product Declaration) har ökat snabbt de senaste åren, särskilt inom byggbranschen. Den svenska EPD-databasen ökade med 200 procent åren 2019–2021 och innehåller nu över 3400 registrerade EPD:er. Även i Norge har man sett en stor ökning.

”Vi ser att EPD:er kommer att spela en allt viktigare roll i takt med att länder ställer krav på byggnaders totala klimatpåverkan, inklusive livscykelanalyser. Genom avtalet gör vi det enklare för branschens alla aktörer att möta kraven och kan tillsammans utveckla EPD-systemet vidare”, säger Sebastiaan Stiller, vd för svenska EPD International som är ett dotterbolag till IVL, i en kommentar.

Avtalet, ett så kallat Mutual Recognition Agreement (MRA), innebär att tillverkningsföretag som har fått en EPD publicerad av en av de tre nordiska aktörerna kan få den publicerad av de två andra aktörerna utan att behöva verifiera den på nytt. Tillverkningsföretaget får dock betala en mindre engångsavgift.

Sverige, Danmark och Norge hoppas att fler länder ansluter sig till avtalet. De ser möjligheter till kunskapsutbyte och samarbete om digitalisering, verktyg och produktkategoriutveckling.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev