Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt EU-direktiv: Obligatorisk hållbarhetsdeklaration för privatpersoner

Publicerad: 1 april 2017, 04:00

(OBS! 1 april) Snart måste du deklarera vad du äter, vart du reser och hur du sorterar soporna. Efter framgångarna med obligatorisk hållbarhetsredovisning för stora företag går nu EU vidare och inför en obligatorisk hållbarhetsdeklaration för privatpersoner.


EU-kommissionen arbetar i det tysta med ett nytt direktiv om hållbarhetsdeklarationer för privatpersoner. Aktuell Hållbarhet erfar att direktivet innebär att privatpersoner i samband med sin skattedeklaration också kommer att avkrävas en deklaration av privat hållbarhetsengagemang. Upplysningar som kommer att avkrävas är exempelvis frågor om privat sopsortering, energiförbrukning, flygresor, köttkonsumtion och frivilligt socialt arbete.

Syftet med det nya direktivet är enligt EU-kommissionen att underlätta för myndigheter, arbetsgivare och andra intressenter att få en tydligare bild av enskilda individers hållbarhetsengagemang. I Sverige kommer delar av hållbarhetsdeklarationerna, precis som skattedeklarationerna, att vara en offentlig handling.

Deklarationen kommer att vara obligatorisk, men undantag kan ges vid särskilda omständigheter. Den som inte kan deklarera sitt hållbarhetsengagemang måste dock förklara orsakerna enligt principen ”report or explain”.

Det nya kravet på hållbarhetsdeklaration kommer att gälla alla myndiga EU-medborgare med en månadsinkomst på 3 000 euro eller mer. Aktuell Hållbarhet erfar dock att den svenska regeringen avser att gå längre än EU-direktivet och att regeringen ser över möjligheterna att kräva en hållbarhetsdeklaration redan vid månadsinkomst på 20 000 kronor.
– Vi ser positivt på det här förslaget och vi tror att privata hållbarhetsdeklarationer kan komma att skynda på den omställning som är nödvändig i samhället. Det här tar nudging till en ny nivå, säger en person på miljödepartementet med insyn i arbetet med direktivet.

Det nya direktivet är ett så kallat snabb-direktiv vilket gör att EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet kommer att slutförhandla förslaget redan före midsommar. Går allt enligt planerna kommer den nya hållbarhetsdeklarationen att införas nästa år.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.