Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt EU-förslag kan femfaldiga återanvändningen av vatten

Publicerad: 23 januari 2019, 12:36

EU-kommissionens kampanj för att öka återanvändningen av vatten.

Foto: EU-kommissionen

Återanvändningen  vatten från vattenreningsverk i Europa kan öka från 1,1 miljarder kubikmeter per år till 6,6 miljarder kubikmeter per år om ett nytt förslag från EU-parlamentets miljöutskott går igenom.


EU-parlamentets miljöutskott godkände under tisdagen ett förslag och en rapport från EU-parlamentarikern Simona Bonafé som vill se en kraftig ökning av återanvändningen av vatten inom unionen.

För att EU:s medlemsländer ska kunna återanvända mer vatten krävs ändringar av de vattenkvalitetskriterier som unionens reningsverk måste följa. Dagens kvalitetskriterier för återanvändning är satta så att det renade avloppsvatten ska kunna användas till bevattning i livsmedelsproduktionen. Men Simona Bonafé menar att återanvänt vatten har fler användningsmöjligheter. Därför vill hon ändra regelverken så att vatten med lägre rening ska kunna användas exempelvis i industrin som processvatten.

Simona Bonafé säger till nyhetstjänsten Ends att den totala kostnaden för att öka återanvändningen från reningsverken “enbart” skulle landa på cirka 700 miljoner euro. Om förslaget genomförs skulle mer än hälften av vattenvolymer i EU:s vattenverk kunna återanvändas.

Den europeiska branschorganisationen för vattenbolag, Eureau, skriver i ett uttalande att EU-parlamentets förslag är ett framsteg jämfört med kommissionens tidigare förslag. Dock är Eureau kritiska till att den administrativa kostnaden läggs på slutanvändaren av det återanvända vattnet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.