Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt försök med djurparksvalpar

Publicerad: 13 Mars 2013, 15:55

Att sätta ut vargvalpar från djurparker har hittills inte fungerat. Nu anser Naturvårdsverket att man har bättre förutsättningar att lyckas.


Ämnen i artikeln:

Varg

Försöken att sätta ut vargvalpar från djurparket till vilda varghonor har hittills misslyckats. Men nu har Naturvårdsverket en ny strategi där man märkt vargtikar. Myndigheten säger till SR Ekot att man utsikterna den här våren ser bättre ut, även om många svårigheter kvarstår.
– Än så länge går det väldigt mycket bättre än förra året, såtillvida att vi har två märkta tikar i nuläget. Och arbetet har inte avslutats än, utan nu väntar vi på att det ska snöa i Mellansverige så att vi förhoppningsvis kan få någon mer tik märkt, säger Naturvårdsverkets Helene Lindahl till SR Ekot.

SR Ekot berättar också att det är svårt att samordna utsättningarna. Åldersskillnaden mellan den vilda vargens egna ungar och djurparksvalparna får inte vara större än 8 dagar. Djurparksvargarna föder senare än vilda vargar, vilket kan leda till problem.

Mats Amundin på Kolmårdens Djurpark tycker att man varit lite för optimistiska när man talat om att utsatta djurparksvargar ska lösa inavelsproblemet.
– Jag tror att man ska vara ganska realistisk när man ser på möjligheterna till volym på det här, eftersom det finns så många praktiska svårigheter vi måste överbrygga, säger han till SR Ekot.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Varg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.