Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt högskoleprogram om klimatförändring i höst

Publicerad: 27 januari 2021, 10:54

På Campus Östersund, en del av Mittuniversitetet startar i höst utbildningen ”Klimatförändring - politik och samhällsutveckling”

Foto: Tina Stafrén, Mittuniversitetet

I höst startar en ny universitetsutbildning som fokusera på klimatförändringar ur både natur- och samhällsvetenskapligt perspektiv. Efter tre år ska studenterna vara redo att bidra till nödvändig omställning i både privat och offentlig sektor.


Mittuniversitet startar i höst ett nytt treårigt högskoleprogram som får namnet ”Klimatförändring - politik och samhällsutveckling”. Enligt den digitala kurskatalogen som lanseras i dag kommer studenterna på programmet att.

”...få breda kunskaper om hur regional utveckling hänger samman med och påverkas av globala klimatförändringar samt en djupare förståelse för olika hållbarhetsfrågor, bland annat kring samhälleliga och miljömässiga ojämlikheter och om olika sorters policylösningar”

Evangelia Petridou och Stefan Linde, båda forskare i statsvetenskap, är programansvariga och berättar att den nya utbildningen är en del av Mittuniversitetets målsättning att bidra till ett hållbart, rättvist och jämlikt samhälle. 

Vad exakt blir studenterna efter tre år?  

– Vi har tagit fram en utbildning där vi vill knyta ihop kunskaper om samhällsutveckling med en naturvetenskaplig förståelse. Kunskaperna kan komma väl till pass i tjänster både i den offentliga sektorn, exempelvis kommuner, regioner eller olika statliga myndigheter, och inom den privata sektorn. Sedan är det upp till varje student förstås att under studietiden med uppsatsarbete och annat att hitta sin väg, säger Stefan Linde till Aktuell Hållbarhet. 

Utbildningen som startar i höst kommer att ha 40 platser. Stefan Linde menar att ett samhälle där klimatförändringar måste hanteras, inte bara behöver duktiga ingenjörer och ekonomer, utan att det också finns ett specifikt behov av kunskap om hur det går till att snabbt ställa om ett helt samhälle.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.