måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt hopp för Saab – Och Trollhättan

Publicerad: 20 januari 2009, 06:35

Tillverkningen av 9-5 flyttas till Trollhättan från Tyskland. Det är en del av GM:s lösning för Saab, enligt uppgifter.


Det finns hopp om framtiden för Saab, trots förra veckans nedslående uppgifter om ett möjligt förestående nedläggningshot. En uppgörelse är under förhandling som bland annat innebär att tillverkingen av 9-5, inklusive cabrioletutförandet, kommer att flyttas till Trollhättan, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Även forskning- och utvecklingsresurser ska enligt uppgörelsen flyttas till Trollhättan, något som kan ge hundratals arbetstillfällen för ingenjörer. Enligt DN-uppgifterna ska Saab få en mer självständig roll inom GM där det finansiella ansvaret för verksamheten vilar på Saab.

Uppgifterna går stick i stäv mot förra veckans rubriker om en snar nedläggning av Saab.

– Nedläggning är det absolut sista alternativet, det vill vi undvika till varje pris, säger en uppgiftslämnare till DN.

Kapacitet för tillverkning i Trollhättan finns. Fabriken som kan tillverka 170.000 bilar utnyttjas för närvarande bara till 50&.

För den svenska staten är tillverkning i Trollhättan ett sätt att säkerställa att statliga stödpengar inte hamnar i exempelvis Tyskland. Men den målsättningen är inte kategorisk, stöd till Mexiko och den planerade tillverkningen av suv:en 9-4x uppges vara av intresse med hänvisning till det marknadsfäste i dollarekonomin som sådan tillverkning skulle ge.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev