tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt hopp för strokepatienter

Publicerad: 19 januari 2009, 09:37

En ny upptäckt ger bättre förståelse om vad som händer vid en stroke och kan förhoppningsvis ge bättre behandlingar i framtiden.


Varje år drabbas miljoner människor av stroke när blodtillförseln i hjärnan hindras. Neuronerna får då inget syre och börjar då bete sig ungefär som en människa som håller på att drunkna. De drabbas av panik och sprutar ut så stora mängder av signalsubstansen glutamat att de ”drunknar” i det.

Ett sätt att lindra verkningarna av en stroke vore att snabbt stänga av produktionen av glutamat, men eftersom den också ansvarar för informationsöverföringen mellan neuronerna och bland annat styr de kognitiva funktionerna finns risken att man ersätter en katastrof med en annan.

Nu har forskare vid Rockefeller University i USA upptäckt en speciell del i glutamat-receptorn som är boven i dramat. Det är den som startar panikbeteendet och får neuronerna att spy ut glutamat. I djurförsök har forskarna lyckats stänga av den receptordelen. Neuronerna producerar då inte för mycket glutamat när syretillförseln stryps och betydligt färre celler dör vid en stroke.

Om upptäckten kan leda till nya och effektivare behandlingsformer är oklart idag. Problemet ligger i att en stroke går så snabbt att neuronerna dör innan man hinner påbörja någon behandling. Forskarna tänker dock fortsätta sina undersökningar och hoppas finna ett sätt att använda de här upptäckterna för att kunna hitta bättre behandlingar än de vi har idag.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev