Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt kärnkraftverk minst 10 år bort

Publicerad: 5 Februari 2009, 07:02

Borgarna är överens. Förbudet mot nybyggnad av kärnkraftverk hävs. Men ska Vattenfall bygga nytt tar det tid – och det är inte konstruktionsarbetet som tar tid.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Alliansen är överens om att häva förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk, erfar TT. Enligt överenskommelsen ska nya verk få byggas där kärnkraftverk redan finns. Uttjänta kärnkraftverk ska även få ersättas med nybyggnation.

Men det innebär inte skopor i marken i närtid. Statliga Vattenfall bedömer att ett nytt kärnkraftverk är många år bort.

– Att bygga kärnkraftverk tar tid, det är 10-15 år bort. Men det är inte konstruktionsarbetet som tar tid, säger Erik von Hoftsten, presschef på Vattenfall.

Istället är det projektering och framförallt tillståndsprocessen som tar tid.

– Förutsatt att det finns ett politiskt beslut är det tillståndsprocessen som tar tid, det krävs till exempel miljötillstånd, säger Erik von Hofsten.

Oppositionen ser just tidsperspektivet som det tyngsta argumentet mot ny kärnkraft.

"Här ligger en av kärnkraftens största nackdelar. Inte ett nytt kärnkraftverk, som inte redan har börjat planeras, kan byggas i världen förrän tidigast år 2020. Vindkraftverk kan byggas på några månader”, skriver Peter Eriksson, språkrör Miljöpartiet de Gröna, i ett debattinlägg tillsammans med kollegor i Tyskland och Finland.

FN:s klimatpanel, IPCC, kräver att de globala utsläppen ska börja minska före 2015. Miljöpartiet kallar därför kärnkraften för "uppgivenhetens energi". Det är omedelbara åtgärder som krävs för att möta klimathotet.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.