Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt krav: Belöna ansvarsfullt fiske

Publicerad: 12 Oktober 2011, 07:43

Nu kommer krav från 147 miljö- och fiskeorganisationer att EU ska belöna de fiskare som inte tar upp onödiga bifångster och är skonsamma mot miljön.


Ämnen i artikeln:

FiskeEuHav

Det är en koalition av mijlöorganisationer och småskaliga fiskare som på tisdagen lämnade över en deklaration till det europeiska parlamentet, kommisionen och rådet. Deklarationen kräver att EU:s nya fiskepolitik ska premiera fiskare som använder miljövänliga och selektiva fiskemetoder när man delar ut fiskelicenser. Man kräver också att den nya fiskepolitiken inte tvingar på medlemsländernas fiskare ett system med säljbara fiskekvoter.

Deklarationen
är också ett slag för småskaligt fiske. Man menar att småskaliga fiskare ofta känner ett större ansvar för sitt närområde än fiskare med stora båtar – som kan byta fiskevatten efter tillgång på fisk. I deklarationen hävdar man att småskaliga fiskare oftare använder diversifierade fiskemetoder.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeEuHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.