Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt kunskapsunderlag till kommande IPCC-rapporten

Publicerad: 16 september 2013, 12:25

Nästa vecka samlas FN:s klimatpanel IPCC i Stockholm för att presentera sin senaste rapport. Här är några slutsatser som ändrat sig sedan den förra rapporten kom 2007.


Det är Sveriges Radio som samlat ihop ett antal slutsatser inom klimatforskningen som förmodligen kommer att uppmärksammas i den nya IPCC-rapporten då kunskapen idag skiljer sig från den man hade inför den förra rapporten från 2007. Bland annat berättar SR att man inför den nya IPCC-rapporten kunnat konstatera att isarna i Arkits smält betydligt sanbbare än man kunde förutse 2007.
– Vi hade bara sett början på det då. Men sedan dess har vi sett en accelererad smältning av is, på land i glaciärer, och vi har sett en accelererad smältning av havsisen, säger Kim Holmén, internationell forskningschef på Norsk Polarinsitutt, till SR.

En sak som gått långsammare än vad man förutsåg 2007 är ökningen av den globala medeltemperaturen. SR skriver att det i den förra klimatrapporten fanns ett antal osäkra faktorer som man idag vet mer om, bland annat om skogarnas kapacitet att ta upp koldioxid och hur sotpartiklar i atmosfären påverkar växthuseffekten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.