Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt larm om akrylamid i livsmedel

Publicerad: 26 Mars 2013, 11:21

Nu larmas återigen om att höga halter av akrylamid i livsmedel kan orsaka cancer.


Ämnen i artikeln:

Eu

Denna gång är det forskare vid Danmarks Tekniska Universitet som vill att EUs myndighet för livsmedelssäkerhet ska utreda eventuella hälsorisker. Det skriver Euroactive.com.

Akrylamid är en kemisk förening som bland annat bildas då stärkelserik mat värms upp till höga temperaturer. 2002 uppmärksammades ämnet i Sverige då en forskare vid Stockholms Universitet fann höga halter av akrylamid i chips. Sedan dess har resultaten vid olika studier gått isär men nu går alltså danska forskare för första gången ut med en allmän varning.

– Vi kan med stor sannolikhet säga att det finns en koppling mellan akrylamid och cancer, säger Jørgen Schlundt, chef för Nationella Livsmedelsinstituten vid Danmarks Tekniska Universitet, till dansk TV.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.