Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt material kan rena oljeutsläpp

Publicerad: 27 november 2008, 08:39

Ett membran kan skilja olja och vatten åt effektivare än dagens metoder.


Forskare vid Purdue University i USA har framställt ett nytt material som de hoppas kan komma att användas för att rena vatten, åtgärda oljeutsläpp med mera. Det nya materialet består av polyethylene glykol där varje molekyl försetts med en teflon-liknande substans och skapar ett membran.

Vatten söker sig till polyethylene glykolen och rinner igenom ”teflonlagret” medan olja och andra föroreningar inte kan ta sig in. På så sätt separeras vattnet från andra ämnen. För att rena ett oljeutsläpp skulle membranet kunna dras genom förorenat vatten. Vattnet rinner rakt igenom medan oljan stannar på andra sidan.

Oljans samlas i droppar som enkelt kan skarpas bort vilket gör att membranet ska räcka längre än de filter som används idag. De filtren är normalt så kallade nanoporous filter med små porer vilket gör att vattnet måste pressas igenom under högt tryck. Det nya membranet har relativt stora porer så det behövs ingen pump för att det ska fungera.

I tester som forskarna genomfört har de lyckats får en separationsgrad på 98 procent vilket forskarna blygsamt beskriver som ”rätt så bra”.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev