Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt nätverk: ”Ekosystemtjänster behöver stärkas!”

Publicerad: 2 maj 2016, 04:25

Foto: Illustration: Naturvårdsverket

DEBATT Vi lovar att göra vad vi kan för att gå före – ekosystemtjänsterna behöver bli synligare i debatten och ligga till grund för fler beslut i samhället, det skriver företrädare för kommuner, regioner, myndigheter, statliga bolag och företag i Naturvårdsverkets nätverk för ekosystemtjänster.


Pollinering är en av många ekosystemtjänster som naturen ger oss människor. Nu när våren och sommaren är i antågande ska det surra av bin som pollinerar livsmedelsgrödor och blommor. Men det blir tystare för varje år.

FN:s globala plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, har nyligen publicerat en rapport. Författarna visar på ett mer gediget sätt än någon tidigare gjort att det behövs stora insatser för att vända den negativa utvecklingen för världens bin och andra pollinerande arter.

IPBES lyfter fram att ekosystemtjänster är en förutsättning för vår välfärd och konstaterar att matproduktion till ett årligt värde av nära 2 000 miljarder kronor är direkt beroende av pollinering. Äpplen, kakao och kaffe är exempel på livsmedel som berörs. Samtidigt riskerar 40 procent av världens bin, fjärilar och andra arter som pollinerar att dö ut, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för livsmedelsförsörjningen.

Senast år 2018 ska betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster vara integrerade i viktiga samhällsbeslut i Sverige. Det är ett ambitiöst och viktigt mål för att uppnå långsiktig hållbarhet då ekosystemtjänster också innebär natur som reglerar klimat, hanterar nederbördsmängder, renar luft och vatten samt ger upplevelsevärden. Centrala grupper som behöver gå före och visa vägen är miljö- och samhällsplanerare på kommuner och länsstyrelser samt beslutsfattare inom areella näringar och bygg- och infrastruktursektorn.

Som ett led i arbetet har Naturvårdsverket bjudit in till ett nätverk för kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring ekosystemtjänsternas värden. Vi som skriver under här tillhör detta nätverk.

Vårt löfte är att vi ska arbeta för att våra organisationer ska bli kunnigare om ekosystemtjänster. Med kunskapen kan vi fatta mer medvetna beslut som är bra för samhällets framtida välfärd. Vi uppmanar fler beslutsfattare och organisationer att göra detsamma!

Johan Alte, hållbarhetschef, Veidekke Bygg & Bostad
 Charlotte Bejersten Nalin, hållbarhetsstrateg, NCC Building Sverige
 Lena Bengtén, samhällsstrateg, Luleå kommun
 Elisabeth Berggren, kommunekolog, Skellefteå kommun
 Evelina Eriksson, miljöplanerare, Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad
 Liselott Eriksson, natur- och friluftsstrateg, Nacka kommun
 Jeanette Flodqvist, miljöstrateg, Region Skåne
 Johan Gerklev, hållbarhetschef, Skanska Sverige 
 Doris Grellmann, fil dr naturvårdsplanerare, Umeå kommun
 Marie Hallberg, utredare, Havs- och vattenmyndigheten
 Linda Kaneryd, miljömålssamordnare, Energimyndigheten
 Annika Kruuse, fil dr/projektledare, Malmö stad
 Jimmy Lundblad, miljöstrateg, Skogsstyrelsen
 Tobias Markensten, miljömålssamordnare, Jordbruksverket
 Widar Narvelo, kommunekolog, Helsingborgs stad
 Johan Niss, naturvårdsstrateg, Länsstyrelsen Skåne
 Jessica Nordin, affärsutvecklare ekosystemtjänster, Sveaskog
 Karin Skantze, utredare, Naturvårdsverket
 Kerstin Sköld, stadsträdgårdsmästare, Järfälla kommun
 Karin Stenholm, planarkitekt och klimatanpassningssamordnare, Länsstyrelsen i Halland
 Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef, Riksbyggen
 Maria Thordarson, naturvårdsstrateg, Länsstyrelsen Västra Götalands län
 Thomas L Thunblom, samhällsbyggnadschef, Upplands Väsby kommun
 Anne Walkeapää, samhällsplanerare, Sametinget
 Lena Wennberg, miljöchef, Swedavia
 Carina Wettemark, chef Biosfär och hållbar utveckling, Biosfärområde Kristianstads Vattenrike
 Christina Wikberger, projektledare, C/O City
 Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt, Boverket

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger oss människor och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Ekosystemtjänster är att växter renar luft, buskar dämpar trafikbuller samt gräsmattor som renar regn- och snövatten. Ekosystemtjänster handlar också om den hälsa och livskvalitet vi människor får av att kunna röra oss i naturen.

FN:s plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster IPBES etablerades år 2012 och är en motsvarighet till FN:s klimatpanel IPCC.

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.