Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt nätverk ska ta upp kampen om framtidens energi

Publicerad: 1 Juli 2012, 06:24

Företag, bransch- och miljöorganisationer går samman för att få 100 procent förnybar energi i Sverige.


Nu på tisdag kommer det nya nätverket 100 % förnybart att lanseras. Det hela sker mitt under Almedalsveckan, ombord på Briggen Tre Kronor. 100 % förnybart är en sammanslutning av företag och organisationer som verkar för att Sverige ska energieffektivisera och ställa om till ett hållbart energisystem helt baserat på energi från förnybara källor.

I nätverket finns än så länge följande aktörer med:
Egen el, Energibanken, EWT, Greenpeace, Naturskyddsföreningen, O2, Ocean energy centre, Svebio, Svenska energiföreningars riksorganisation, Svensk solenergi, Svensk vattenkraftförening, Svensk vindkraftförening, Sustainable Sweden association, wpd och Världsnaturfonden WWF.

Isadora Wronski, energitalesperson på Greenpeace säger till Miljöaktuellt:
– Det är förnybart som är framtiden, det är den enda hållbara vägen. Med det här nätverket vill vi visa att det finns en väldigt bred uppslutning av olika aktörer i det svenska samhället som nu vill hjälpa till att snabbt ställa om energisystemet. Från nätverkets sida vill vi också markera mot politikerna att det är fullt möjligt men också miljömässigt och ekonomiskt smart att ställa om till 100 procent förnybart.

I en avsiktsförklaring skriver deltagarna i nätverket:
”Senast år 2050 kan vi i Sverige ha ett 100 % förnybart energisystem som tar hänsyn till de klimat- och resursutmaningar världen står inför. Det är nödvändigt att omställningen får fart så fort som möjligt. Vart de närmaste årens investeringar går blir helt avgörande för om vi klarar utmaningen.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.