tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt parti bjuder in medborgarna för att skapa partiprogram

Publicerad: 11 december 2017, 09:31

Hållbarhetsfrågor, psykisk ohälsa och hotet mot demokratin är några av de frågor som Michael Wernstedt och de andra grundarna av partiet ”Initiativet” brinner för.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKoldioxidCsrEkologisk hållbarhetHållbara städerEkologiEkologisktKlimatförändringarKlimatpolitikGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

I slutet av november lanserades ett nytt politiskt parti i Sverige. En av grundarna bakom ”Initiativet” är Michael Wernstedt. Han är släkting till Raoul Wallenberg och har tidigare varit med och byggt upp Raoul Wallenberg Academy som arbetar med att motivera och utbilda unga som vill driva samhällsförändring. Inspirationen kommer från det danska partiet Alternativet som startades för fyra år sedan. Michael Wernstedt berättar för Aktuell Hållbarhet att det rör som om ett ”värdebaserat parti” som bygger på sex värderingar: mod, öppenhet, empati, optimism, medskapande och aktion. Partiprogrammet kommer att skapas i samarbete med människor som vill engageras sig i framtidens samhällsfrågor.
– Vår strategi är att bjuda in människor och skapa politik. Vi kommer att anordna workshops och uppmana folk att komma med politiska förslag online. Dessa kommer sedan att stötas och blötas till ett partiprogram som kommer att lanseras i april, berättar Michael Wernstedt.

Initiativet kommer att ställa upp i nästa års val där ambitionen är att erbjuda ett nytt alternativ till de traditionella partierna.
– Vi har identifierat en rad kriser som vårt parti ska möta upp. Det handlar om att stärka tron på demokratin, miljöhotet och psykisk ohälsa, säger Michael Wernstedt som upplever att det finns en stark längtan efter en ny typ av politik.

– Idag upplever många att det saknas en vision för Sverige. Om vi lyckas påverka valrörelsen och få fler partier att uttala en stark vision för vårt land så är jag jättenöjd. Vi lever i en spännande tid med många nya innovationer och ny teknik, men samtidigt finns många hot med Donald Trump i USA, högerextremism i Europa, krig och miljöhot. En vision för Sverige skulle kunna vara helt fantastisk men som politiker måste man våga. Vår vision är att vi ska ha välmående människor på en välmående planet, säger Michael Wernstedt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev