Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt rekord i solkraft – igen

Publicerad: 1 november 2010, 12:33

Bara dagar efter att USA gett klartecken till en solenergianläggning med kapacitet på en gigawatt så meddelar Sydafrika att landet bygger en fem gånger så stor anläggning.


Ämnen i artikeln:

SolkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det är stora saker på gång i solenergibranschen, och för närvarande godkänns nya jätteprojekt på löpande band. Senaste nytt är att Sydafrika bygger vad som kommer att bli världens med råge största solkraftverk. Ett stort steg för ett mycket kolberoende land där var sjätte invånare fortfarande saknar tillgång till elektricitet.

Projektet väntas kosta cirka 200 miljarder rand (190 miljarder kronor) och målet är att anläggningen inom tio år ska ha en årsproduktion på hela fem gigawatt. I dagsläget är det tillräckligt för att täcka en tiondel av Sydafrikas energibehov, skriver The Guardian.

Anläggningen kommer att byggas i ett område i Norra Kapprovinsen, där 9 000 hektar statlig mark redan har avsatts för projektet. Regionen är en av världens soligaste, men ytterst lite nederbörd.

– Det regnar nästan aldrig där, det finns knappt ens några moln. Området är till och med bättre än Saharaöknen, eftersom det inte förekommer några sandstormar, säger projektledaren Jonathan de Vries, som även arbetar som rådgivare åt energiministern.

Enligt de Vries så kommer projektet att kunna bidra med elektricitet till det nationella nätet redan i slutet av 2012 och i en inledande fas ha en kapacitet på en gigawatt.

– Över 90 procent av vår energi kommer idag från kolförbränning, en siffra som vi måste minska på grund av våra internationella klimatförpliktelser. Om det visar sig att projektet kan konkurrera med kol och kärnkraft vad gäller kostnader så kommer staten att bygga fler solparker.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News