Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt rekordår för tyska solkraften

Publicerad: 7 januari 2013, 11:15

2012 blev ett nytt rekordår för Tysklands solenergiinstallationer, trots en rejäl avmattning det fjärde kvartalet då subventionerna minskade.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiSolenergiSolkraftTyskland

Tysklands solenergikapacitet ökade med mer än 7,6 gigawatt under 2012, vilket slår 2011 och 2010 års nivåer (7,5 respektive 7,4 gigawatt). En starkt bidragande orsak är de generösa statliga feed in-tarifferna, som producenterna har garanterade i 20 år, skriver Planet Ark.

Kritiker menar dock att den subventionerade förnybara energin skapar kostnader och äventyrar den kortsiktiga ekonomiska tillväxten. Därför har regeringen enats om att minska subventionerna. Mellan november och januari har man sänkt feed in-tarifferna med 2,5 procent i månaden – en åtgärd som har fått omedelbar effekt. Enligt miljöministeriet var sista kvartalets installationer mindre än en femtedel av årstotalen, och nästa år räknar man med endast 3,5 till 4 gigawatt ny installerad solkraftskapacitet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News