Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt rekordår för vindkraften

Publicerad: 14 februari 2012, 08:25

Siffrorna för den svenska elproduktionen under 2011 har nu presenterats.


Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Energimyndigheten har nu kommit med ny preliminär statistik för hur den svenska elproduktionen såg ut under 2011. Myndigheten konstaterar att det sammantaget var ett relativt varmt år och att elanvändningen därför minskade något, framför allt i bostadssektorn. Då elproduktionen samtidigt var snäppet högre än under 2010 gav detta ett elöverskott på 7,2 TWh som kunde nettoexporteras till andra länder.

Elproduktionen blev under 2011 sammanlagt 146,5 TWh vilket är 1 procent högre än under 2010. Ser man till de olika energislagen var vattenkraften störst då den producerade 66 TWh, eller 45 procent av den totala elproduktionen. Kärnkraften producerade under året 58 TWh, och stod därmed för strax under 40 procent av produktionen.

Den bränslebaserade elproduktionen var på 16,6 TWh, en minskning med 16 procent jämfört med 2010. Enligt Energimyndigheten var det det varmare vädret som ledde till ett minskat behov på värme vilket i förlängningen påverkade produktionen av el.

När det kommer till vindkraftens andel så motsvarade den 4,2 procent av den svenska elproduktionen 2011.

Anna Andersson på Energimyndigheten kommenterar i ett pressmeddelande.
– Det är återigen vindkraften som ökat mest under året. Produktionen var 6,1 TWh vilket är en fortsatt kraftig ökning med 75 procent från året innan. Produktionen under december månad var hela 132 procent högre än december 2010.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.