Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt reseavdrag ska minska utsläppen och öka rättvisan

Publicerad: 25 oktober 2021, 08:52

Landsbygden och kollektivresenärer ska gynnas av det nya reseavdraget som föreslås av regeringen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter många års diskussioner och en tidigare utredning föreslår regeringen nu ett reformerat reseavdrag, som inte i första hand gynnar bilåkande i storstäderna.


Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningHållbara TransporterMiljöpolitik

Regeringen vill reformera reseavdraget som görs genom skattedeklarationen och skickade i fredags ett nytt förslag på reseavdrag på remiss. Det skiljer sig från det förslag som reseavdragskommittén föreslog 2019, genom att det nu blir en regional differentiering som ska göra det mer rättvist för landsbygdsbor där tillgången till kollektivtrafik är lägre. Jämfört med det nuvarande reseavdraget är skillnaden att avdraget blir avståndsbaserat i stället för kostnadsbaserat, vilket också gör det färdmedelsneutralt och därmed även mer jämlikt.

Finansdepartementet räknar med att omkring 260 000 fler personer kommer kunna få bidraget jämfört med dagens reseavdrag och säger att de som gynnas mest är de som reser till arbetet förhållandevis billigt, till exempel genom samåkning. Förändringarna bedöms leda till en viss överflyttning av arbetsresor med bil till kollektivtrafik och därmed till omkring 11 procents minskning av alla utsläpp från arbetsresor, eller 2 procent av personbilstrafikens totala utsläpp.

Enligt förslaget kommer reskostnaden att ersättas för den del som sträcker sig över 1,5 mil på landsbygden och 3 mil i listade storstadsområden, enkel väg. Ingen ersättning ges för den del av resan som sträcker sig över 8 mil.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl är mycket glad över förslaget och säger att det nu vilar nu ett ansvar på de partier som tidigare sagt att de vill reformera reseavdraget att ge sitt stöd när förslaget når riksdagen.

Förslaget remitteras nu till den 1 januari 2022 med sikte på att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2023.

Läs promemorian

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.