Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt skinn på löpande band

Publicerad: 11 December 2008, 08:29

Tyska forskare har kommit på ett sätt att automatisera odlandet av artificiell hud.


Att odla hud från en patients egna hudceller är en välkänd process idag, men det är också en dyr och tidsödande process. Det är i det närmaste ett hantverk att får fram tillräckligt mycket nytt skinn för att exempelvis täcka en brännskada, men en forskargrupp från Fraunhofer Institut har nu visat att det går att automatisera hela processen.

De har konstruerat en maskin som börjar med att sterilisera den lilla skinbit som ska användas för att skapa mer hud. Sedan klipps biten upp i mindre bitar och de olika celltyperna separeras. Därefter stimuleras tillväxten på olika sätt medan kollagen blandas in och huden som sedan får växa på en tredimensionell gelmatris som ger huden exakt den form den ska ha. Slutligen paketerar maskinen den nyproducerade huden som då är färdig för leverans.

Det enda som inte kan skötas automatiskt är biopsin där vävnadsprovet tas och så förstås själva transplantationen av huden. I övrigt är processen helautomatisk vilket ska göra allt mycket snabbare plus att det blir betydligt billigare om man inte behöver betala en medicintekniker för att utföra en rad rutinuppgifter om och om igen.

Förutom transplantationer kan den artificiella huden användas för att testa mediciner och kosmetika utan att det behövs några försöksdjur. Forskarna har också börjat jobba med att framställa tarm- och magsäcksvävnad i maskinen för att få fram sådan vävnad som kan användas för att testa nya läkemedel.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.