Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nytt startup-företag omvandlar luftföroreningar till färg

Publicerad: 10 april 2017, 11:00

Startup-företaget Graviky Lab renar luften genom att samla in sotpartiklar från motorer och omvandla det till bläck.


Ingenjörstudenten Anirudh Sharma har kommit på ett sätt att omvandla kol från bilavgaser till bläck och färg. Förra året renade hans startup Graviky Lab nära två miljoner miljoner (1 700 000 000 000) liter luft i Hong Kong och Indien. Det kol man fångade in från luften resulterade i 770 liter svart bläck.

Råmaterialet till Air-Ink, som Graviky Labs produkt heter, är obränd kol som samlas in med hjälp av ett patenterat cylindriskt filter som fångar in 95 procent av kolsotet från bilar, generatorer och färger. Därefter renas sotet för att sedan blandas med bläckpigment och vegetabilisk olja för att skapa färg.

Air-Ink börjar säljas i juni men redan nu genomför Graviky Labs en kampanj där man reser runt i städer som har problem med luftföroreningar för att utmana gatukonstnärer att skapa muralmålningar och affischer som visar effekten av luftföroreningar. Det rapporterar The Guardian.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.