lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt storvarsel på Volvo Lastvagnar

Publicerad: 13 januari 2009, 12:52

1.020 varslas från Volvo Lastvagnar. Umeå drabbas hårdast. Även Powertrain varslar 600.


Volvo AB varslar varslar 1.620 anställda. På Volvo Lastvagnar varslas 1.020 personer varav 670 personer i Umeå. Av de 670 är 60 tjänstemän. Volvo Powertrain varslar 600 personer.

På Volvo Powertrain i Köping varslas 200 personer och i Skövde drabbas 400 personer.

Vikande efterfrågan, tömda orderböcker och ett mörkt marknadsläge ligger bakom varslen, enligt Volvo Lastvagnar.

På IF Metallklubben är man kritisk till varslen som slår hårdast mot förbundets medlemmar i Umeå. ” Det finns ingen analys över hur varslet påverkar företaget på lite längre sikt. Att sänka kostnader kortsiktigt med extrema åtgärder kan resultera i höga kostnader när det vänder.”, skriver förbundet i en kommentar till varslet och fortsätter:

”Om en nedgång är varaktigt kortare tid än 18 månader har Volvo tidigare gjort bedömning att uppsägningar inte ska genomföras. Kostnaderna för ett varsel kommer då att överstiga det man tror sig tjäna på det. Allt enligt Volvos egna beräkningar”.

Att inga varsel riktas mot belgiska Gent är även det något IF Metall riktar skarp kritik mot:

”[det] är ett som ett knytnävslag i hjärttrakten för vår fabrik. Det är fullständigt oacceptabelt, oavsett vilka gynnsamma system som det än finns i Belgien".

Om fler varsel är att vänta vill Volvo inte uttala sig om.

– Vi fortsätter den utveckling vi sett under hösten och just nu räcker den här åtgärden. Men framtiden är svårbedömd, säger tillträdande platschefen i Umeå till DI.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev