Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt system ser brott på magnetband

Publicerad: 12 november 2008, 10:12

Ny metod visar magnetspår på band i tre dimensioner, i realtid, medan man lyssnar av bandet.


Varje år kommer det in hundratals ljudband till FBIs kontor för analys. Det kan röra sig om band från telefonsvarare, kassettbandspelare, DAT-bandspelare och band från flygplans ”svarta lådor”. Frågan är: har bandet manipulerats? Har delar av det raderats? Är det ett original eller en kopia? Det kan röra sig om bevismaterial i olika typer av brottsutredningar, mord, bedrägerier, terrorism och så vidare.

Här är ett magnetband med två spår med testtoner överst och ett bredare spår utan ljud där raderhuvudet stängts av mitt i bild. Det raderade bandet har ett annat brusmönster än det nytillverkade, oraderade, och ”ploppen” som uppstår när raderhuvudet stängts av är tydlig.

NIST (National Institute of Standards and Technology), amerikanska standardiseringsinstitutet ungefär, har utvecklat en array med 64 magnetiska sensorer i stil med läshuvuden för hårddiskar, med samma bredd som ett kassettband (4 millimeter) som monterats bredvid avspelningshuvudet i en bandspelare. Samtidigt som man lyssnar på bandet kan man på en dator se magnetfältet representerat i tre dimensioner, med 400 dpi noggrannhet.

Det går att se olika typer av radering och brus och de typiska ”dunkljud” som uppstår när ett raderhuvud slås på och av. Även inspelningshuvudet producerar start- och stoppfenomen. Originalband har obrutna, förutsägbara mönster (och det gäller definitivt DAT-band) medan band sammansatta från olika källor har olika typer av brutna mönster. Det går även att se olika typer av spelarfabrikat.

Nästa version ska ha 256 sensorer och kunna visa bandet i 1600 dpi. Tidigare utrustning kunde bara se ett enda tunt spår och bandet fick köras framlänges och baklänges många gånger. Trots att metoden var primitiv kunde den användas på det berömda 18½-minutersbandet i Watergateutredningen. Inga röster kunde utvinnas från det raderade bandet, men man kunde se vilka band som var helt tomma från början och vilka som hade varit inspelade, men raderats.

Hittills har man varit tvungen att helt enkelt lyssna på bandet och avgöra saken med hörseln. Den klassiska metoden att undersöka kortare avsnitt är annars att bestryka bandytan med magnetisk olja (olja med finfördelade järnpartiklar) som visar magnetfältet genom att ställa sig på olika sätt. Därefter får man undersöka bandet i mikroskop för att se eventuella oegentligheter. Sen är bandet sannolikt förstört.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev