måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt test hittar de bästa spermierna

Publicerad: 20 januari 2009, 09:19

Genom att undersöka spermiers DNA går det att hitta de som har störst chans att leda till en lyckad provrörsbefruktning.


Ett vanligt problem för par som inte kan få barn är att mannens spermier är av dålig kvalitet. Med provrörsbefruktning går det att öka chanserna genom att välja ut de spermier som är mest livskraftiga, men hittills har det varit svårt att avgöra vilka spermier som är allra bäst.

Testerna går i stort sett ut på att välja ut de spermier som rör sig bäst. Det eliminerar de sämsta spermierna, men visar inte om det DNA som spermien bär på är av hög kvalitet eller om det innehåller skador som gör befruktning osannolik.

Nu har forskare vid University of Edinburgh i Skottland utvecklat en ny metod som direkt analyserar DNA-kvaliteten istället. De använder två laserstrålar som fångar spermien i en ”optisk pincett”. Genom att observera spermiens vibrationer går det att se om det finns skador i DNA vilket då diskvalificerar spermien från att användas i befruktningen.

Analysen görs med hjälp av så kallad Raman-spektroskopi. Den mäter våglängden och intensiteten i ljuset som sprids av DNA-molekylen. Resultatet blir ett ljusmönster och om det mönstret varierar för mycket från det som friska spermier skapar kan den testade spermien kasseras. Det finns sedan tidigare test som kan avgöra om en spermie har bra DNA, men de förstör samtidigt spermien så de testerna kan inte användas för det här ändamålet.

Idag är chansen att få barn vid en provrörsbefruktning ungefär en på fyra. Förhoppningen är att den här metoden ska förbättra de oddsen betydligt.

Inom 5-10 år räknar forskarna med att den här metoden ska kunna användas i praktiken.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev