Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt världstvåa för gröna investeringar

Publicerad: 29 mars 2011, 06:21

Kina är obestridlig etta när det gäller investeringar i grön energi. Men upp på andra plats seglar det här europeiska landet, förbi USA. Storbritannien tappar däremot kraftigt.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechGröna InvesteringarIngenjörMiljöteknikTeknik

Tyskland petar ned USA från andraplatsen från topplistan över gröna investeringar. Kina är fortsatt etta, enligt en undersökning från stiftelsen Pew Charitable Trusts, rapporterar AFP.

Världen investerar stort inom sol-, vind- och andra förnybara energikällor med ett undantag, nämligen Storbritannien. Nedgången i Storbritannien noteras i samband med regeringsskiftet 2010 i landet.

– Vi tror krasst att det hela handlar om politik, säger Phyllis Cuttino, chef för Pew Clean Energy Program, till AFP.

Storbritannien minskade sina investeringar i grön energi med 70 procent, enligt Pew. Därmed halkar landet ut från topp-tio på listan. En orsak är, menar stiftelsen, att landets företag tvekar inför investeringar i havsbaserad vindkraft sedan David Cameron tog över posten som premiärminister.

Andra länder som minskat sina investeringar är Indonesien och Sydkorea. Pew uteslutar inte en återhämtning med hjälp av politiska styrmedel.

Styrkan i Tyskland och Kina är högt uppsatta mål för grön energi, menar Pew.

– Tyskland och Kina har ambitiösa mål för förnybar energi och, i synnerhet Tyskland, har man feed-in-tarifferna som verkligen hjälpt dem, säger Cuttino till AFP.

I Kina uppgick investeringarna i ren energi under 2010 till 54,4 miljarder dollar. Det är en uppgång med 39 procent från 2009. Pew bedömer att Kina idag står för tillverkningen av hälften av all vindkraft och alla solpaneler.

De tyska investeringarna fördubblades under 2010 till 41,2 miljarder dollar. Landet har ökat inom både vind- och solkraft och i synnerhet inom små solenergiprojekt.

Trots att USA halkar ned på tredje plats i investeringsligan ökade investeringarna i landet med 51 procent och landet har en ledande roll när det gäller innovation och finansiering av grön energi. Däremot tappar USA när det gäller tillverkning, menar Pew.

Flera länder ökar sina investeringar kraftigt. I Italien, som ligger fyra på listan, har investeringarna mer än fördubblats. Även för Australien, tolva på listan, noteras mer än en fördubbling. I Japan där industrin för grön energi i hög grad utgörs av solenergi ökade investeringarna med 10 procent. Pew tror att landet kommer att öka över en tioårsperiod till följd av högt uppsatta mål. Det ska noteras att undersökningen gjordes före jordbävningen i landet 11 mars.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev