lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt verktyg räknar ut konsumtionsutsläpp på kommunal nivå

Publicerad: 14 april 2022, 09:17

Verktyget ska kunna visa utsläppen från hushållens konsumtion på postnummernivå.

Foto: Getty Images

Ett nytt verktyg från SEI kan räkna ut konsumtionsbaserade utsläpp på kommunal nivå.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Stockholm Environment Institute, SEI, lanserar i slutet av april det digitala verktyget Konsumtionskompassen, som kan användas för att illustrera, analysera och minska klimatpåverkan från hushållens konsumtion på kommunal nivå. 

Målgrupp är kommunerna som genom verktyget ska kunna få fördjupade kunskaper och i förlängningen kunna sätta in åtgärder för att minska utsläppen.

Verktyget, som har utvecklats i samarbete med företaget Insight One, Kalmar och Umeå kommun, ska enligt SEI:s kommunikatör Ylva Rylander kunna visa utsläppen från exempelvis kläd- eller livsmedelsinköp ner på postnummernivå. Utsläppen illustreras genom grafik och kartor och i bakgrunden finns Excel-data som tagits fram tillsammans med forskare på SEI i USA.

– Vi arbetar med forskningsprojekt som ska ligga i framkant. Sverige har nu föreslagit mål för för konsumtionsbaserade utsläpp och det betyder att vi måste minska utsläppen på alla områden. Då behövs den här typen av verktyg som underlättar förståelsen för hur det ser ut i kommunerna, säger Ylva Rylander till Aktuell Hållbarhet.

Verktyget lanseras den 28 april under ett event där representanter från SEI, Naturvårdsverket, Klimatkommunerna, Kalmar och Umeå kommun deltar. Då kommer det också finnas ett metoddokument som förklarar varifrån datan hämtas.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev