Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt verktyg ska hjälpa restauranger klimatmärka sina menyer

Publicerad: 14 december 2016, 12:59

Maten är en av de största källorna till utsläpp i världen. För konsumenter kan det ofta vara svårt att beräkna koldioxidfotavtryck för olika rätter, speciellt när man äter ute. Men nu har en grupp från Chalmers tagit fram ett webbaserat verktyg som gör det enkelt att beräkna utsläppen för olika rätter.


Maten är en av de största källorna till utsläpp i världen. I Sverige står vår konsumtion av mat för lika stor del av koldioxidutsläppen som transportsektorn. För konsumenter kan det ofta vara svårt att skaffa sig den överblick som krävs för att man ska förstå hur mycket utsläpp en maträtt ger upphov till, speciellt när man äter ute.

Men nu har en masterstudent och en forskare på Chalmers hittat ett sätt att räkna ut och visualisera matens klimatpåverkan. I sitt examensarbete i Industrial Ecology vid institutionen för Energi och miljö undersökte masterstudenten Florentine Brunners hur mycket utsläpp maträtterna på Chalmers kårrestaurang orsakade. Med hjälp av forskningsdata från ett program som tagits fram av, bland andra, hennes handledare David Bryngelsson, doktor vid institutionen för Energi och miljö, skapade hon en klimatmärkning till rätterna på menyn.

Projektet har nu lett till att studenterna på Chalmers i större utsträckning väljer gröna och mer klimatvänliga lunchalternativ, och restaurangen har slutat köpa in nötkött från de delar av världen där utsläppen är särskilt stora.

David Bryngelsson planerar nu att ta konceptet vidare. Tillsammans med tre kollegor från Chalmers har han startat företaget CarbonCloud som byggt en webbbaserad tjänst som ska göra det möjligt för andra aktörer inom restaurangbranschen att använda sig av uträkningsmetoden och klimatmärkningen.

–Klimatmärkning av rätter i restaurangernas menyer gör det möjligt för människor att fatta informerade beslut och vår förhoppning är att det ska bli norm i framtiden. Tanken med det här verktyget är att det ska vara enkelt för restaurangerna att beräkna hur stora utsläppen för varje rätt är. Restaurangbranschen är ju en sektor där tidspress är en viktig faktor och för oss är det viktigt att restaurangerna inte ska behöva ha koll själva på vetenskapen, de ska fortsätta fokusera på att laga mat, säger David Bryngelsson till Aktuell Hållbarhet.

När kommer det här verktyget att finnas på marknaden?

– Fortfarande finns några mindre tekniska frågor att lösa men sedan handlar det framförallt om att restaurangerna måste vara intresserade. Vi har för närvarande ett projekt på gång i Uppsala med ett antal restauranger. Inom kort kommer vi också att börja kontakta andra restauranger.

Beräkningarna av mängden utsläpp per maträtt är baserade på data från en forskningsartikel publicerad i tidskriften Food Policy tidigare i år.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.