Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nytt verktyg ska hjälpa svenskar att få vänner

Publicerad: 21 maj 2018, 10:56

Foto: Elle Hughes/Pexels

I undersökningen Expat Insider från 2017 blev svenskar utnämnda till sämst i världen på att skaffa nya vänner. Detta antas kunna bromsa integrationen för nyanlända i Sverige. Nu kommer verktyget som ska få stela svenskar att bli bättre på att skaffa vänner.


Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Forskning har visat att vänskap är en av de viktigaste faktorerna för integration och därför lanserar nu utbildningsföretaget Lernia, som driver många SFI-utbildningar i Sverige, det nya verktyget IFS, Interaktion för svenskar. IFS består av 36 frågor som ska hjälpa stela svenskar att skapa vänskap när de samtalar med nya personer.

När Lernia ställde frågor om vänskap till 1 800 svenskar var det bara en tredjedel som uppgav att de tyckte att det var lätt att skaffa nya vänner, och endast tre av tio svarade att de fått fler än en ny vän under det senaste året.

Trots att svenskarna tycker det är svårt att skaffa nya kompisar är vänskap viktig för oss. När de tillfrågade i undersökningen fick ranka de faktorer som styr välmående hamnar goda vänner och en bra kärleksrelation i topp och 75 procent anser att en god relation till kollegorna på jobbet är viktigast för att man ska trivas på arbetsplatsen. 22 procent uppgav att de skulle vilja ha fler vänner på jobbet.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.