onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

O2 får miljardorder av IKEA

Publicerad: 29 juni 2012, 08:17

O2 bygger en ny vindkraftspark åt IKEA – en miljardorder som kommer att göra möbeljätten självförsörjande på el i Sverige.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikSverigeCleantechIkeaAffärerEkonomiFörnybar EnergiVindenergiVindkraft

O2 och Ikea fördjupar sitt tidigare samarbete och tecknar avtal om en nyckelfärdig vindkraftspark med 30 turbiner. Parken byggs på Glötesvålen i Härjedalen och kommer att överlämnas driftsatt till Ikea i januari 2015, skriver Vindkraftsnytt.

Parken väntas producera 220 gigawattimmar per år, och i och med investeringen blir IKEA helt självförsörjande på el i Sverige.

– Det känns spännande att ta ett så här stort steg mot att använda 100 procent förnybar och ren el i samtliga våra verksamheter. Sedan är det förstås glädjande att se att gröna investeringar bidrar till att skapa jobb och sysselsättning i Sverige, säger Peter Agnefjäll, vd på Ikea Sverige.

IKEA har tidigare köpt en vindkraftspark med nio turbiner av O2, belägen på Korpfjället i Dalarna.

– Detta är den andra affären vi gör med Ikea inom loppet av 18 månader och är resultatet av ett mycket bra och nära samarbete. Ikea har genom Glötesvålen investerat i ett av Nordens bästa projekt vad gäller vindförutsättningar, vilket borgar för bra lönsamhet, säger Johan Ihrfelt, vd på vindkraftsbolaget O2

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev