Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Obama blickar mot miljöförhandlingarna

Publicerad: 19 Mars 2009, 06:54

Nu rivstartar USA:s president Barack Obama arbetet inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Äntligen, tycker miljöminister Andreas Carlgren.


Det är den nya amerikanske presidentens lovsång som Sveriges miljöminister Andreas Carlgrens kommer hem med efter sitt besök i Washington tidigare i veckan. Att Barack Obama på allvar tagit tag i klimatarbetet stärker förutsättningarna för att nå ett långtgående globalt klimatavtal i Köpenhamn i december, framhåller Andreas Carlgrens.

– Vi har fått mycket tydliga och positiva signaler om USA:s vilja att bidra till att ett nytt klimatavtal sluts i Köpenhamn. Som största i-land är deras deltagande helt avgörande för att få länder som Japan, Kina och Indien att ställa upp på nya mål för utsläppsminskningar, kommenterar han.

Andreas Carlgrens har tidigare varit öppet kritisk till att flera betydelsefulla länder, bland andra USA och Japan, inte uppgett sina intentioner inför förhandlingarna, något som försvårat för alla länders förberedelser.

Det var tillsammans med med EU:s ordförandeland Tjeckiens miljöminister Martin Bursik och EU:s miljökommissionär Stavros Dimas som Andreas Carlgrens mötte den nya administrationen och andra viktiga aktörer, bland andra Barack Obamas klimat- och energisamordnare Carol Browner, chefsförhandlare för klimatet, Todd Stern, och senator John Kerry, ordförande i senatens utrikesutskott.

Bland annat diskuterades Obamas planer kring energieffektiviseringar och utsläppsminskningar inom den amerikanska transportsektorn.

Även planerna för ett nationellt handelssystem för utsläppsrätter togs upp, något som Andreas Carlgren anser på sikt kan knytas samman med EU:s ETS-handel. Senare i år ska den amerikanska senaten ta beslut kring ett så kallat cap-and-trade system.

Trots de ljusa tongångarna från den nya presidenten finns många frågetecken kvar att räta ut kring USA:s klimat- och energipolitik.

– Vi vet ännu inte vilka utsläppsmål USA vill åta sig fram till 2020, och administrationen måste också ge sin bild av hur finansieringen till de fattigaste ländernas klimatanpassningar ska ske. Vi åker härifrån med stora förhoppningar men ser också att mycket arbete återstår, säger Andreas Carlgren.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.