Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama, det här är sanningen om svensk miljöpolitik

Publicerad: 2 september 2013, 11:50

Fredrik Reinfeldt och Lena EK vill göra Obamabesöket till ett stort propagandajippo. Men frågan är om vi egentligen har något att skylta med. Det skriver Jens Holm (v) i en debattartikel för Miljöaktuellt.


Om några dagar besöker USAs president Barack Obama Sverige. Några veckor senare, i slutet av september kommer FNs klimatpanel IPCC till Stockholm. Det här är gyllene tillfällen att visa upp svensk miljö- och klimatpolitik. Det är något både statsminister Fredrik Reinfeldt och miljöminister Lena Ek förstått och de vill gärna göra Obamabesöket till ett stort propagandajippo. Men har vi egentligen så mycket att skylta med?

Det är helt korrekt att Sverige länge setts som en föregångare på miljöområdet. Vi var först i världen med att införa en koldioxidskatt, 1991. Andra miljöskatter och avgifter kom i dess efterföljd. Sverige har också tidigare stått upp för de fattiga länderna. I klimatfrågan är detta särskilt viktigt eftersom den alltmer har utvecklats till en fråga mellan Nord och Syd.

Men dessvärre är allt detta ett minne blott.

Regeringen påstår att Sverige har Europas högst ställda klimatmål. Men det stämmer ju inte. Sverige har åtagit oss att minska våra utsläpp med 40 procent till 2020, men en tredjedel av dessa utsläppsminskningar kommer att göras genom uppköp av utsläppskrediter i andra länder. Det är förstås inte fel att minska utsläppen i andra länder, men de ansträngningarna borde inte avräknas det nationella klimatmålet.

I OECD-rapporten ”Taxation, Innovation and the Environment – OECD 2010” jämförs i-ländernas olika nivåer av miljö- och energiskatter. I den ser man att Sverige numera ligger långt ifrån toppen vad det gäller att ta ut skatter och avgifter på det som smutsar ned. Åtminstone nio länder, till exempel Danmark, Nederländerna och Finland, har högre miljöskatter än Sverige om man räknar i förhållande till BNP.

De flesta inser nog det ohållbara i detta. Först och främst släpper varje svensk ut ungefär 10 ton koldioxid per år. Det är långt mer än vad som är hållbart.

Men ett annat skäl till varför det är viktigt vad små aktörer gör är att de kan tjäna som goda exempel. Det är just tack vare att enskilda länder har gått före andra vi har kunnat dra nytta av deras framsteg.

Det är klart att Sverige återigen skulle kunna bli ett land som tar täten i miljöfrågor. Det är dags att vi använder skatter och avgifter för att göra det dyrare att släppa ut samt att generera nödvändiga resurser till miljöarbetet.

Att vi verkar för en minskad köttkonsumtion och hjälper skolor och alla privatpersoner som vill äta mer vegetariskt.
Att vi antar en målsättning om 100 procent förnybar energiproduktion och en avveckling av kärnkraften. Att mer transporter sker på järnväg och att vi gör massiva investeringar i kollektivtrafiken.

Vi måste införa ett nytt och additionellt klimatbistånd för att hjälpa utvecklingsländerna med deras klimatarbete.
Sist men inte minst måste vi återigen blir en röst till stöd för de fattiga länderna, de som idag drabbas extra hårt av klimatförändringen. Detta arbete skulle kunna börja redan nu i november då världens länder möts i Warszawa för nya klimatförhandlingar.

Det är just detta jag skulle önska att Fredrik Reinfeldt talade med Barack Obama om.

Att vi i lilla Sverige kommer att ta ett större ansvar för att den industrialiserade världen ska sluta att tära på planetens begränsade resurser och att vi ska hjälpa den fattiga världen när jorden blir allt varmare.

Någon måste göra det. Sverige har en tradition av att våga sätta sig upp mot stormakter. Det är dags att göra det igen, även om det var länge sedan sist.

Jens Holm (V), miljöpolitisk talesperson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.