Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Obama: fixa nätbusarna – Och gör det nu

Publicerad: 11 Februari 2009, 06:40

President Obama har beordrat skärpt jakt på cyberkriminella. Pengarna finnns – i går sa senaten ja till räddningspaketet på 838 miljarder dollar.


President Obama vill ta krafttag mot nätkriminaliteteten. Presidenten har därför gett myndigheterna National Security och Homeland Security i uppdrag att granska hur bra planerna, programmen och aktiviteterna egentligen är i fråga om cybersäkerhet.

En 60 dagar lång genomgång ska mynna ut i ett ramverk som ser till att de statliga initiativen är integrerade och koordinerade med kongressen och den privata sektorn, skriver Vita Huset i ett pressmeddelande.

”Den nationella säkerheten och ekonomiska hälsan i USA beror på säkerheten, stabiliteten och helheten i nationens cyberrymd, både i de offentliga och privata sektorerna”, säger John Brennan på Homeland och Security i ett pressmeddelande.

Ökat it-spionage från Kina har av kongressen tidigare pekats ut som ett orosmoment.

Vad genomlysningen av it-skyddet kostar och vilka konkreta åtgärder som är planerade har inte tillkännagivits. Men finansieringen torde vara ordnad. I går godkände senaten Obamas räddningspaket på 838 miljarder dollar.

Befolkningen ska inte heller behöva oroa sig för sin integritet när USA skärper skyddet av it-intressen.

– Presidenten är övertygad om att det går att skydda cyberrymden i nationen utan att för den skull inkräkta på medborgarnas integritet och frihet, säger Johan Brennan.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.