tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama i miljöoffensiv mot avgaser

Publicerad: 27 januari 2009, 04:49

Order om hårdare utsläppskrav och 40 procent större bränsleräckvidd. Den amerikanska presidenten kör stenhårt från start.


Gör det möjligt att införa hårdare avgaskrav på delstatsnivå och fixa lagstöd för krav på 40 procent större bränsleräckvidd för bilar och lätta lastbilar. Dessa uppmaningar riktade den amerikanska presidenten Barack Obama i går i en miljöoffensiv till federala EPA, Environmental Protection Agency, och transportdepartementet.

– Det här är de första stegen mot energioberoende, sa Barack Obama i ett tal i Vita Huset, enligt USA Today.

Hårdare avgaskrav på delstatsnivå är en het potatis där den tidigare Bush-administrationen motarbetat delstaternas möjligheterna att sätta upp hårdare miljökrav än de som gäller övergripande för USA. Kalifornien, som tack vare sin Air Resource Board som inrättades tidigare än EPA, har haft hårdare regler och 13 andra stater har förhindrats att ställa högre krav än de federala och Obama uppmanar nu EPA att omvärdera Bush-hållningen.

Obama gav också Transportdepartementet i uppdrag att göra det möjligt att låta en lag från 2007 träda i kraft som innebär en 40-procentig förbättring i bränsleräckvidd för bilar och lätta lastbilar fram till 2020.

Åtgärderna motiveras av både miljö- och av arbetsmarknadsskäl. Och det handlar inte om att plåga de redan svårt sargade biltillverkarna.

– Det är för att hjälpa de amerikanska biltillverkarna att förbereda sig för framtiden, sa Obama enligt USA Today.

En mer övergripande uppmaning till de amerikanska myndigheterna gavs också. Målet är att hitta nya sätt att spara energi och att vara mer miljövänlig, menade Obama, enligt New York Times och poängterade att det finns pengar att hämta i det 825 miljarder stora krispaket som lanserades i mitten av januari för att skapa nya arbeten inom förnybar energi.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev