Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama jagar gröna kontrakt i Asien

Publicerad: 5 november 2010, 08:11

Barack Obama jagar lukrativa gröna kontrakt för amerikanska företag i Indien. Samtidigt skriver Kina och Frankrike rekordkontrakt kring kärnkraft och energiteknologi.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

USA:s president Barack Obama anländer på lördag i Indien. Hans uppdrag: skapa ett samarbete med Indien om utveckling av förnybara energikällor. Affärsmöjligheterna för förnyelsebar energi är gigantiska i Indien.

Under vistelsen kommer de båda länderna att offentliggöra planerna kring ett nytt center för utveckling av el från förnybara källor, som solenergi och biobränsle. Det uppger källor för den franska nyhetsbyrån AFP.

Utvecklingscentrat ska finansieras av de båda länderna och av privata investerare och företag. Samarbetet väntas kunna leda till bättre självförsörjning av elektricitet, samt skapa nya jobb.

Marknaden för elproduktion från förnybara källor växer så det knakar i Indien. Enligt en studie från World Resources Institute finns det affärer på runt 2 miljarder dollar per år att vinna. En stor del av landets hushåll är idag inte är kopplade till elnätet och efterfrågan på förnyelsebara energilösningar är stor.

USA för också samtal med Kina om samarbete kring utveckling av grön el. Under Obamas första besök i landet förra året träffades en överenskommelse med Kinas president Hu Jintao om att skapa ett gemensamt utvecklingscenter för 150 miljoner dollar.

Även Frankrike siktar på stora affärer med Kina. På torsdagen landade Hu Jintao i Paris för att signera mångmiljardskontrakt med Nicolas Sarkozy kring framför allt kärnkraft och energiteknologi.

– Kina ska inte ses som ett hot, utan som en möjlighet, sa Nicolas Sarkozy till media före en bankett på kvällen. Vi ska skriva väldigt stora kontakt, menade .

Franska företag som kärnkraftjätten Areva, telekombolaget Alcatel-Lucent och flygplanstillverkaren Airbus väntas kamma hem gigantiska kontrakt under det kinesiska besöket. Areva sa på fredagen att de är redo att ge sin kinesiska partner tillgång till sin urangruva i Niger.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.