Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Obama överger miljöreform

Publicerad: 6 September 2011, 06:00

President Obama släpper kravet på att reformera landets luftvårdslagstiftning efter starkt motstånd i representanthuset, rapporterar Washington Post


Ämnen i artikeln:

Epa

President Obama stoppar en planerad skärpning av landets luftvårdslagstiftning. Beslutet togs efter att de dystra arbetslöshetssiffrorna presenterades förra veckan.

Förslaget från det amerikanska Naturvårdsverket gick ut på att straffa delstater som inte lever upp till kravet på låga halter av marknära ozon. Generaldirektör Lisa Jackson säger att reformen skulle avhjälpa 12 000 förtida dödsfall och spara 100 miljarder kronor i sjukvårdskostnader.

Men republikanska politiker har varit rädda för att förslaget skulle ska gå ut över företagen och sysselsättningen och har krävt en ändring. Kemijätten Dow Chemical uppger att reformen skulle kosta dem 90 miljarder dollar.

Nu har Obama stoppat reformerna och skjutit dem på framtiden. Han försvarar sig med att han måste lätta på företagens regelbörda under den ekonomiska återhämtningen. Han har därför bett det amerikanska Naturvårdverkets generaldirektör att dra tillbaka förslaget.

Många i miljörörelsen är besvikna över beslutet. En demokratisk politiker säger att Obama överger sitt löfte att skärpa dem låga standarden som infördes under den tidigare presidenten George W Bush.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Epa

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.