fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama räddar ekosystemtjänst

Publicerad: 20 maj 2015, 10:07

En av världens viktigaste ekosystemtjänster håller på att raseras. Det vill USA:s president undvika och lanserar därför ett bevarandeprojekt.

Ämnen i artikeln:

EkosystemtjänsterUsa

Bin, humlor och andra viktiga pollinatörer fortsätter att minska. Därför har Barack Obama beslutat om åtgärder gällande bland annat hur vägkanter anpassas för pollinatörer och hur skog återplanteras efter bränder. Arbetet ska gynna landets biologiska mångfald och med det även landets ekonomi. Djur som fladdermöss, fjärilar och bin utför arbeten som värderas till 100 miljarder kronor varje år.

Projektet involverar 14 myndigheter och privata aktörer som alla ska arbeta för att 225 miljoner monarkfjärilar ska finnas i Mexiko till 2020 och att förlusten av honungsbin ska minska med 15 procent inom det närmaste tio åren. Satsningen kostar miljontals dollar och involverar att tre miljoner hektar avsätts för pollinatörer fram till 2020.

Obama vill även successivt upphöra med användningen av bekämpningsmedel som innehåller neonikotinoider.

– Jag måste säga att det är otroligt häftigt att Vita huset bekräftar den inhemska, obetalda och osynliga arbetskraft som på något sätt har lyckats upprätthålla allt jordeliv utan sjukvårdens subventioner de senaste 250 miljoner åren, säger Sam Droege, djurbiolog på US Geological Survey och en av landets främsta experter inom bi identfiering, till Washington Post.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev