Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama stoppar oljeborrning i Arktis

Publicerad: 21 december 2016, 11:25

I en sista ansträngning för att skydda miljön och klimatet innan Donald Trump tillträder som USAs president har Barack Obama infört ett permanent förbud mot borrning efter olja och gas i Arktis och Nordatlanten.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Barack Obama utnyttjar en lag från 1953 som låter presidenten blockera försäljningen av rättigheter att borra utanför USAs kust.Obama presenterade det nya förbudet under tisdagen tillsammans med den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau som inför ett liknande förbud mot borrning i de arktiska vatten som tillhör Kanada.

De havsområden som berörs av det amerikanska förbudet är stora och det finns en risk att Trump försöker riva upp beslutet i rätten men enligt juridiska experter kan det bli svårt att ändra beslutet. En analys som det amerikanska inrikesdepartementet gjort visar dessutom att intresset för olje- och gasborrning i Arktis är lågt bland energibolagen. Så länge som Texas och North Dakota har billig olja som är enkel att utvinna finns ingen önskan att ägna sig åt kostsamma och riskfyllda testborrningar i Arktis.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.