Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama tar itu med Bushs miljösynder

Publicerad: 18 september 2009, 07:59

Amerikanska Naturvårdsverket försöker att dra in ett antal dispenser för miljöfarlig gruvbrytning som gavs under förre presidenten George W Bushs sista veckor vid makten.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Amerikanska Naturvårdsverket (EPA) kontrollerar om 79 gruvdispenser som gavs under den förre presidenten George W Bushs sista veckor vid makten går att dra in. Det är ett led i den nye presidentens arbete att återställa förtroendet för landets miljölagstiftning.

EPA är oroad över miljöeffekterna från tekniken med att ”spränga bort” bergstoppar för att komma åt kolet, och säger att de rasande stenmassorna förstör skogen och hundratals kilometer av näraliggande floder.

Myndigheten ska tillsammans med ingenjörstrupper från amerikanska armén undersöka om projekten är förenliga med landets vattenlagstiftning, säger den nytillträdde generaldirektören Lisa P Jackson i ett pressmeddelande.

Det var i december 2008 som den avgående Bush-administrationen mjukade upp reglerna och gjorde det lättare för företag att dumpa bortsprängda schaktmassor i näraliggande floder och dalgångar.

Dispenserna att spränga bort bergstoppar vid kolbrytning gavs till ett antal gruvföretag längs bergskedjan Appalacherna, 43 av dem i delstaten Kentucky, 23 i Västra Virginia, sex i Ohio och en i Tennessee.

Under den förra presidentens period vid makten fick alla som sökte dispens tillåtelse att använda den kontroversiella tekniken. Fram till idag har gruvföretagen sprängt bort 400 bergstoppar. År 2007 stod denna verksamhet för 10 procent av landets kolproduktion.

Om cirka två veckor kommer
EPA meddela om dispenserna är lagliga eller inte.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.