Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama tar upp klasskampen mot miljöorättvisa

Publicerad: 30 september 2010, 08:00

President Obama blåser liv i kampen för att minska orättvisor och klassklyftor som följer i spåren av förstörda naturmiljöer. Nu återuppväcker han Arbetsgruppen för Miljörättvisa som lades ned för tio år sedan.


I USA är miljöfrågan en fråga om klasstillhörighet – det är minoritetsfolk och fattiga som lider värst av föroreningar och exploatering av naturresurser. Amerikanska Naturvårdsverket och generaldirektören Lisa P Jackson leder kampen mot orättvisa miljöförhållanden i USA.

– Den dåliga miljösituationen är ett hinder för samhällen med låginkomstagare och etniska minoriteter. Föroreningen av mark, luft, och vatten förstör både hälsa och miljö och hindrar den ekonomiska utvecklingen, säger Lisa P Jackson i ett pressmeddelande.

Förra veckan återuppväckte president Obama Arbetsgruppen för Miljörättvisa ( (Interagency Working Group on Environmental Justice, EJ IWG) som lades ned för tio år sedan. Vid öppningsmötet i Vita Huset deltog fem ministrar och generaldirektören för det amerikanska Naturvårdsverket.

Arbetsgruppen för Miljörättvisa ska
samla expertis och samordna de federala myndigheternas arbete på området. Tillsammans ska de stödja projekt som gör städer och samhällen hållbara och som skapar gröna jobb. Överst på agendan står att kartlägga lokala och regionala problemområden.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.